Medvědí orgie

Už jste se byli projít v jarním lese?  Pro mě není  nic krásnějšího, než procházka svěží jarní zelení – barva mladých lístků je plná  optimismu a radosti. 10271645_841249392556462_357750684516369582_nTaková procházka prospěje  nejen naší fyzičce, ale i dušičce.  Možná se vám na procházce stalo, že jste  zachytili ve vzduchu  medvědí stopu.  A ta stopa voněla po česneku. Ano,  nemám na mysli medvěda brtníka, ale česnek medvědí 🙂

Práve nyní vrcholí jeho období a tak je nejvyšší čas zařadit ho do svého jídelníčku v hojném množství. Proč?

Jaro je nejlepším obdobím pro očistu, detoxikaci a regeneraci organismu po  dlouhé zimě. Česnek  medvědí se k tomu  skvěle hodí.

Medvědí česnek díky tomu, že se sbírá ve volné přírodě, má velké léčivé schopnosti a obsahuje mnoho cenných látek. Vitamín C, hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity. To byl ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč jej tak vyhledávali medvědi.

Medvědí česnek pomáhá při

  • vysokém krevním tlaku,
  • zanesených cévách,                                             DSCN0001
  • akutních a chronických průjmech,
  • zácpě, doprovázené křečemi v podbřišku,
  • chronicky zanesené pleti,
  • poruchách srdečního rytmu,
  • léčbě mykóz a plísní.

Vysoký obsah vitamínu C (100 g česneku obsahuje cca150 mg vitamínu), který je velmi důležitým antioxidantem upevňujícím naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, cév, lepší vstřebatelnost železa, brzy z jara doporučuji zařadit do jídelníčku všem.
Za zmínku stojí také zajímavý obsah železa, kterého se nedostává u dětí, těhotných, aktivních sportovců, především u běžců, případně při zánětlivém onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida atd.

Všeho se má užívat s mírou a stačí pravidelně cca 100 g lístků denně, dokud  ho máme k dispozici.

A jak můžou vypadat medvědí orgie?

Např. ráno si můžete dopřát medvědí smoothies: 

  • pár  lístků  medvědího česneku                    DSCN6907
  • hrst rukoly
  • 1 řapík celeru
  • půl banánu
  • půl jablíčka
  • slunečnicvá, dýňová semínka,
  • citronová šťáva a voda na zředění

K obědu se  hodí  špenát nebo  polévka:

Z medvědího  česneku uděláme  skvělý špenát tradičním způsobem nebo výtečnou medvědí polévku:

  • cca 3 brambory                                              DSCN6917
  • 1 cibulka
  • bujón zeleninový bio
  • na zahuštění  může být  lžíce ovesných vloček ( není  nutné)
  • před dokončením vložíme nakrájené lístky česneku – hodně 🙂
  • dochutíme solí
  • hotové rozmixujeme dohladka a můžeme  zjemnit smetanou

Co takhle medvědí pesto :

  • nakrájené  lístky česneku             DSCN6912
  • olivový olej
  • slunečnicová semínka (obměna – sezamová semínka, kešu  oříšky,  apod.)
  • trochu soli
  • možno trochu parmazánu

Vše rozmixovat, uložit do  menších skleniček a pochutnávat si na těstovinách, na opečených bagetkách, do salátů apod.

Nejužitečnější nám však bude v čerstvé podobě – např. v pomazánkách nebo jen tak,  na žitný chléb s máslem a zasypat ho  krájeným zeleným pokladem .

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *