Poradce pro zdravé stravování

Jana Zupková

DSCN6843
0

Thajské tajemství odhaleno

Musím se s vámi podělit o nedávné thajské  kulinářské zážitky. V Thajsku vzduch krásně voní. Aby také ne. Všude kvetou rozmanité  keře a stromy a na každém rohu ulice se něco vaří. Omamná vůně květů v teplém a  vlhkém vzduchu  přechází přes štiplavé aróma koření k bublajícím, prskajícím a sálajícím hrncům a pánvím,DSC_2712 kde se to vše spojuje do  neuvěřitelných kombinací, které by našince vůbec nenapadly. Vaše chuťové  buňky jsou v pohotovosti, protože mozek dává neomylné signály, že se bude hodovat.

Pojďme se tedy podívat, co v thajské kuchyni převažuje:                          z ovoce jsou to především banány – ovoce č. 1 pro sportovce, dobrý zdroj draslíku a dalších stopových prvků, ananas – obsahuje enzym bromelin, který  pomáhá štěpit bílkoviny a tím usnadňuje trávení a také likviduje parazity, kokosy, především kokosová voda- je velkým zdrojem elektrolytů, jako je draslík, který je nutný pro správnou hydrataci těla a kokosový  olej, který má silnou zasycovací schopnost a všestranné využití.

Zelenina všech možných barev a tvarů je součástí každého jídla a hlavně je to koření. Koření podtrhuje chuť pokrmů a jeho vůně se pak line k dalšímu nejbližšímu kuchaři, který tvoří svoje kouzla na pánvi s novou kombinací. První místo patří chilli papričkám - 11053376_10206414529381211_8246224062147664416_n kapsaicin v nich obsažený zrychluje metabolismus  o více než 20 % a navíc obsahuje bílkoviny. Jedna paprička obsahuje až 0,5mg železa, snižuje chuť na sladké, tučné, chrání před rakovinou, snižuje  hladinu cukru v krvi a zlepšují díky serotoninu a endorfinu  náladu.  O  své prvenství se dělí s další směsí koření – kari ( curry) – DSC_2554zelené, červené, žluté, jejichž základ  tvoří kurkuma, která potlačuje tvorbu  nové tukové tkáně a podporuje činnost jater.

Podtrženo a sečteno – v Thajsku roste vše, co v daném prostředí člověk potřebuje. Všechno co  jedí, prospívá jejich tělu, obezita jim nehrozí neb tvrdě pracují a jejich jídlo jim dodává sílu, energii a navíc produkuje hormony štěstí a dobré nálady. Tajemství, proč se  Thajci usmívají, je tedy odhaleno – kromě slunce nad  hlavou  ho  mají i v duši a v jídle.

DSCN6836

Jana Zupková • 8.4.2015


Previous Post

Next Post

Napsat komentář

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>