Poradce pro zdravé stravování

Jana Zupková

DSCN7461
0

Jak na zásaditou stravu

15 pravidel zásadité stravy

Objem přítomných kyselin v těle značně souvisí s naší stravou.  Aby náš organismus udržel acidobazickou rovnováhu na konstantní úrovni, musí zvládat velké množství kyselin vznikajících zejména v důsledku konzumace živočišných bílkovin a izolovaných sacharidů ( bílý cukr, bílá mouka). Přitom důležitá je strava s přebytkem zásad, bohatá na minerály, s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.

  1. Zásadité pokrmy by měli zaujímat největší místo na talíři ( 80%)
  2. Jíme-li kyselinotvorné potraviny v jednom jídle  – měli bychom rovnováhu zásady nastolit v jídle následujícím. Mít vyváženost během dne, není-li to možné v jednom jídle.
  3. Zvykněme si přidávat ke každému jídlu extra porci bylin, zeleniny, salát před jídlem,  jíst samostatně dozrálé ovoce.
  4. Živočišná bílkovina stimuluje tvorbu zánětlivých látek v těle,  buďte zdrženlivý v její konzumaci
  5. Obiloviny i přes svou kyselinotvornost zaujímají vysoké postavení ve zdravém stravování – většinou se kombinují se zásadotvornými  potravinami, čímž  snižují  nevhodné účinky. Klíčené obiloviny jsou zásadotvorné.
  6. Vyhýbáme se kombinaci kyselinotvorných  potravin v jednom jídle např. maso + knedlík ( těstoviny)  – kombinujeme  maso + brambory.
  7. Pomalé žvýkání zlepšuje stravitelnost a využitelnost živin
  8. Přestávky mezi jídly jsou velmi prospěšné –  optimálně cca 4 hodiny
  9. Při jídle nepijeme – zpomalujeme trávicí proces. Pijeme až po cca 45-60 min.
  10. Vyloučíme ze stravy konzervované, smažené , fritované jídlo, včetně tvrdého alkoholu
  11. Sladkosti podporují chuť k jídlu, narušují látkovou výměnu, vyčerpávají slinivku. Proto je výrazně omezujeme.
  12. Rostlinné oleje jsou neutrální, používáme je k přípravě pokrmů přednostně
  13. Hořčiny v některé zelenině a bylinách či nápoji, působí proti překyselení a podporují tvorbu zásadité rovnováhy.  Usnadňují trávení.
  14. Mléčně kvašená zelenina se v metabolismu projevuje jako zásadotvorná a navíc doplňuje v těle správné bakterie, podporující správné trávení.
  15. Smoothies  jsou lahodnou a zdravou cestou k vytvoření zásaditého prostředí v těle.

Jana Zupková • 28.5.2016


Previous Post

Napsat komentář

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>