Jak na zásaditou stravu
15 pravidel zásadité stravy
Objem přítomných kyselin v těle značně souvisí s naší stravou. Aby náš organismus udržel acidobazickou rovnováhu na konstantní úrovni, musí zvládat velké množství kyselin vznikajících zejména v důsledku konzumace živočišných bílkovin a izolovaných sacharidů ( bílý cukr, bílá mouka). Přitom důležitá je strava s přebytkem zásad, bohatá na minerály, s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.
- Zásadité pokrmy by měli zaujímat největší místo na talíři ( 80%)
- Jíme-li kyselinotvorné potraviny v jednom jídle – měli bychom rovnováhu zásady nastolit v jídle následujícím. Mít vyváženost během dne, není-li to možné v jednom jídle.
- Zvykněme si přidávat ke každému jídlu extra porci bylin, zeleniny, salát před jídlem, jíst samostatně dozrálé ovoce.
- Živočišná bílkovina stimuluje tvorbu zánětlivých látek v těle, buďte zdrženliví v její konzumaci
- Obiloviny i přes svou kyselinotvornost zaujímají vysoké postavení ve zdravém stravování – většinou se kombinují se zásadotvornými potravinami, čímž snižují nevhodné účinky. Klíčené obiloviny jsou zásadotvorné.
- Vyhýbáme se kombinaci kyselinotvorných potravin v jednom jídle např. maso + knedlík ( těstoviny) – kombinujeme maso + brambory.
- Pomalé žvýkání zlepšuje stravitelnost a využitelnost živin
- Přestávky mezi jídly jsou velmi prospěšné – optimálně cca 4 hodiny
- Při jídle nepijeme – zpomalujeme trávicí proces. Pijeme až po cca 45-60 min.
- Vyloučíme ze stravy konzervované, smažené , fritované jídlo, včetně tvrdého alkoholu
- Sladkosti podporují chuť k jídlu, narušují látkovou výměnu, vyčerpávají slinivku. Proto je výrazně omezujeme.
- Rostlinné oleje jsou neutrální, používáme je k přípravě pokrmů přednostně
- Hořčiny v některé zelenině a bylinách či nápoji, působí proti překyselení a podporují tvorbu zásadité rovnováhy. Usnadňují trávení.
- Mléčně kvašená zelenina se v metabolismu projevuje jako zásadotvorná a navíc doplňuje v těle správné bakterie, podporující správné trávení.
- Smoothies jsou lahodnou a zdravou cestou k vytvoření zásaditého prostředí v těle.