Zahřívací polévka

…a máme tady podzim i s jeho mlžným, vlhkým a studeným počasím. Je nejvyšší čas přesedlat ze snídaňových jogurtů na teplé kaše nebo zahřívací polévky. V bříšku bude jako v pokojíčku a poděkují nám i naše ledviny. Dýňovou polévku už známe, co takhle vyzkoušet pro změnu batátovou s mrkví?

Co budete potřebovat na 4 porce?

400 g batáty
250 g mrkve
120 ml kokosového mléka (nebo 12% smetana, kysaná smetana)
1 cibule
lžíce oleje nebo ghí masla
sůl, pepř, kurkuma dle chuti
zázvor, 
chilli paprička
lžíce tučného jogurtu (řecký je nejlepší)
na ozdobu: pražená slunečnicová semínka, lístky koriandru (petržele apod.)
pár kapek umeoctu

Postup:

osmažíme nakrájenou cibulku až zesklovatí a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na kostky batáty. Poprášíme pepřem a kurkumou, přidáme trochu chilli papričky, čerstvého  nebo sušeného zázvoru, sůl a orestujeme. Zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme cca 15-20 min do změknutí zeleniny. Před koncem vaření přidáme kokosové mléko nebo smetanu. Uvařenou zeleninu rozmixujeme na hladký krém, který dochutíme dle potřeb a doředíme  na krémovou hustotu.  Na talíři dozdobíme lžící smetanového jogurtu, praženou slunečnicí, lístky zeleného koření a dochutíme umeoctem.

1 porce vám dodá cca 1250 kJ. Díky  převaze sacharidů je tato polevka vhodná i na ranní start, kdy díky dostatku vlákniny a kokosovému tuku vás velmi dobře zasytí a navíc vás zázvor a chilli do chladného rána zahřeje.

batátová polévka

Polévka mírně nasládlé chuti se příjemně osvěží kyselkavou chutí jogurtu, případně umeocta.  Pro koho je vhodná? Určitě pro všechny a nejvíce pro krevní skupinu A a AB. Pro její chuť si ji zamilují i děti, do kterých je jinak těžké dostat zeleninu –  její  jemná chuť a křupavá semínka budou  pro ně zábavná. Jen opatrně s chilli. To bych asi u dětí vynechala 🙂

Dobrou chuť.

 

 

 

 


									

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *