Zahřívací polévka
…a máme tady podzim i s jeho mlžným, vlhkým a studeným počasím. Je nejvyšší čas přesedlat ze snídaňových jogurtů na teplé kaše nebo zahřívací polévky. V bříšku bude jako v pokojíčku a poděkují nám i naše ledviny. Dýňovou polévku už známe, co takhle vyzkoušet pro změnu batátovou s mrkví?
Co budete potřebovat na 4 porce?
400 g batáty 250 g mrkve 120 ml kokosového mléka (nebo 12% smetana, kysaná smetana) 1 cibule lžíce oleje nebo ghí masla sůl, pepř, kurkuma dle chuti zázvor, chilli paprička lžíce tučného jogurtu (řecký je nejlepší)
na ozdobu: pražená slunečnicová semínka, lístky koriandru (petržele apod.) pár kapek umeoctu
Postup:
osmažíme nakrájenou cibulku až zesklovatí a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na kostky batáty. Poprášíme pepřem a kurkumou, přidáme trochu chilli papričky, čerstvého nebo sušeného zázvoru, sůl a orestujeme. Zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme cca 15-20 min do změknutí zeleniny. Před koncem vaření přidáme kokosové mléko nebo smetanu. Uvařenou zeleninu rozmixujeme na hladký krém, který dochutíme dle potřeb a doředíme na krémovou hustotu. Na talíři dozdobíme lžící smetanového jogurtu, praženou slunečnicí, lístky zeleného koření a dochutíme umeoctem.
1 porce vám dodá cca 1250 kJ. Díky převaze sacharidů je tato polevka vhodná i na ranní start, kdy díky dostatku vlákniny a kokosovému tuku vás velmi dobře zasytí a navíc vás zázvor a chilli do chladného rána zahřeje.
Polévka mírně nasládlé chuti se příjemně osvěží kyselkavou chutí jogurtu, případně umeocta. Pro koho je vhodná? Určitě pro všechny a nejvíce pro krevní skupinu A a AB. Pro její chuť si ji zamilují i děti, do kterých je jinak těžké dostat zeleninu – její jemná chuť a křupavá semínka budou pro ně zábavná. Jen opatrně s chilli. To bych asi u dětí vynechala 🙂
Dobrou chuť.