Poradce pro zdravé stravování

Jana Zupková

7273444248_2f3ae70808_b
0

Játra a naše nálada. Jak to souvisí?

8dobromysl-oregano-pestovani-bylin-v-kvetinaci-kvetniky-zive-steny-vertikalni-zahrada-truhliky

Jistě znáte pořekadlo „zezelenal vzteky nebo závistí.“ Lidé, mající  v nepořádku játra, jsou velmi rychle vznětliví a jejich zlost je doprovázena hlasitým projevem nebo jsou naopak velmi přecitlivělí a tišší. Často mají problémy se zrakem, u kořene nosu se rýsují hlubší vrásky střídající se s otoky. Taktéž bývají vztahovační a podráždění. Nerovnováha jater nemusí být doprovázena pouze hněvem a zlostí, ale také extrémním projevem radostí a hlučným vyprávěním.

Po dlouhém zimním období se mnoho lidí cítí unaveně a bez šťávy,  bez energie. Zima z nich vytahala všechny nastřádané vitamíny z léta a jim došly v těle zásoby. Stravování v zimním období je   jiné než v létě – postrádá více čerstvé zeleniny a ovoce a celkově zatěžuje náš  organismus.

Není tedy divu, že důležitý orgán odpovědný za naši vitalitu –  játra, jsou z toho řádně vyčerpaná a mnohdy i „otrávená“. Podle východní medicíny je jarní období  časem, kdy je potřeba věnovat svou péči právě játrům. Regenerační schopnost jater je neuvěřitelná a v období od půlky února do půlky května se ještě posiluje. Na jaře se vše zelená, je plné energie, a právě proto se k tomuto orgánu pojí „zelená barva“a kyselá chuť. Se stavem jater souvisí stav žlučníku, oči, šlach a našich emocí.    cocktail-au-melon-et-au-citron-vert-_12761

Projevem zdravých jater je: citlivost, vytrvalost, trpělivost, laskavost  a systematičnost.

Játra se v jarním období regenerují nejlépe a uvolňují se především potravinami zelené barvy. Dopřejme jim zelené listy špenátu, mangoldu, salátů, kapusty a probouzejících se divokých listů bylin – kopřivy, pampelišky…

Je dobré dbát na příjem velmi kvalitních olejů, ale nejlépe pro játra uděláte, když v tomto období omezíte příjem tuků v jakékoliv podobě. Jako první věc – alespoň na čas vyřadit maso a živočišné tuky.Tradice masopustu měla velmi hluboký smysl.

Věděli jste že JÁTRA mají až 4000 funkcí? 

Především jsou zásobárnou krve, zpracovávají živiny a skladují je, tvoří bílkoviny a další složky krve, odstraňují jedovaté látky a zbytky léčiv, hrají významnou roli při trávení – produkují enzymy, hormony… Zkrátka, když  fungují játra na 100%, máme téměř vyhráno.

JAK PODPOŘIT REGENERACI JATER:

ENERGETICKÁ CVIČENÍ

V tuto chvíli nemám na mysli energicky náročný  „sport“, který zanešené tělo ještě více zatěžuje a nepodporuje opravdovou cirkulaci energetických toků v těle. Mnohým lidem dokonce přemíra sportu urychluje stárnutí. image-foto-kettler-8

Energetickým cvičením myslím yógu, chi kung, thai chi, a další cvičení uvádějící tělo do rovnováhy.

 

LISTOVÁ ZELENINA

Podporuje produkci žluči, čistí krev a detoxikuje organismus, je zásadotvorná…zároveň dokonale vyživuje tělo vitamíny, obsahuje mnoho antioxidantů, fytolátek a zeleného barviva. Když po dobu dvou týdnu sníme každý den hrst čerstvých lístků pampelišky, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, pročistí a omlazuje se tím i naše pleť. Pozor by si měly dát těhotné a s takovou kůrou by měly počkat. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémůmakné a jiným kožním neduhům.

859594_zelenina-zelena-dieta

Játra ukazují náš vztah ke světu, jak dovedeme milovat, tolerovat, ustupovat je-li třeba a zároveň jít za naplňováním potřebných úkolů, které nás na životní cestě provázejí. Vyjadřují míru a kvalitu naší komunikace s okolím a chápání přicházejících situací.

Nejškodlivější potraviny pro játra v rámci běžné stravy:

Alkohol včetně vína a piva, fast food, GMO potraviny (komerční oleje, přídavné látky, jogurtové bakterie, obiloviny apod.), jednoduchý bílý cukr a kukuřičný sirup, chemická aditiva v potravinách, MSG (glutamát sodný), umělá sladidla, maso a živočišné tuky, pasterované mléčné výrobky, komerční rostlinné tuky a margaríny, mnoho pečeného pečiva a sladkých buchet, grilované maso, dlouze vařená zelenina typu mrkve a dýní, bílá mouka a výrobky z ní, veškeré polotovary a suchá jídla, LÉKY,  atd…

Jedním z  prvních příznaků postižení jater (nejen u žloutenky) je únava. Ta se dostaví náhle nebo přijde pomalu a zůstává. Vůlí proti ní nic nezmůžeme. Postižený bojuje s únavou, ale v první řadě má myslet na přezkoumání funkce jater. Nechte si udělat klasické jaterní testy u svého doktora, které mohou prokazatelnou poruchu jaterní funkce odhalit. V případě, že jaterní testy nic nepotvrdí, neuděláte chybu, když na jaře očistu a regeneraci jater přesto provedete.

Játra Vám určitě poděkují a odmění se  Vám větší chutí do života. 

stažený soubor

Jana Zupková • 24.3.2014


Next Post

Napsat komentář

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>