Jak na detox na jaře
Jarní období přináší novou energii do života. Zatím co v zimě jsme se choulili a potřebovali jsme teplé jídlo na zahřátí, na jaře cítíme, že chceme zařadit více svěžích a čerstvých potravin do svého jídelníčku.
Nejlepší jsou pro tento účel první jarní bylinky, které nám poskytnou první vitamíny a minerály v lehce vstřebatelné podobě. Současně dodají vlákninu, která se postará o naše vnitřní čištění a spouští detoxikaci našeho organismu. Mezi užitečné způsoby, jak konzumovat více bylinek a zeleniny patří určitě zelené smoothies. Pro zpestření je vhodné zařadit do jarního jídelníčku svoje osvědčené raw recepty. Jídlo je také vhodné doplnit o naklíčená semínka např. mungofazolí, vojtěžky, slunečnice, řeřichy , ředkviček apod.
V poslední době stále více do popředí vstupuje fermentace neboli kvašení potravin, díky kterému do těla dostaneme více prospěšných laktobacilů než je v nejlepším farmářském jogurtu. Fermentace příznivě mění chemickou povahu našeho jídla a jeho stravitelnost. Aktuální směr stravování je přirozené doplňování živin z přirozených zdrojů.
Tlusté střevo je odpovědné za náš imunitní stav. Zanesené střevo nemůže plnit svou funkci, a pak se v těle přemnožují bakteríe, plísně, paraziti a výsledkem je únava, vyčerpání, deprese….. Ve střevech se nalézá až 80% imunitního systému. Správně osídlené střevo vhodnými bakteriemi nám může změnit náladu a v konečném důsledku zlepšit kvalitu života.
Nejlepší recept na přirozenou kvašenou potravu je salát z kysané zeleniny – tzv. PICKLES:
Suroviny: Hlávka zelí, (červené nebo bílé), 2 velké mrkve, cibule, sůl, kmín
Zeleninu nastrouháme na nudličky , smícháme se solí a napěchujeme do lahve nebo keramického hrnce, nahoru položíme talířek a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě fermentovat 3-5 dní dle okolní teploty. Pickles je hotové, když je zelenina křupavá a jemně kyselá. Uchováváme v lednici pro zastavení fermentace. Salát přidáváme k jídlu nebo jíme samostatně.
Podobně můžeme připravit pickles z jakékoli zeleniny – např. z červené řepy, cibule a křenu.
Dobrou chuť