Thajské tajemství odhaleno
Musím se s vámi podělit o nedávné thajské kulinářské zážitky. V Thajsku vzduch krásně voní. Aby také ne. Všude kvetou rozmanité keře a stromy a na každém rohu ulice se něco vaří. Omamná vůně květů v teplém a vlhkém vzduchu přechází přes štiplavé aróma koření k bublajícím, prskajícím a sálajícím hrncům a pánvím, kde se to vše spojuje do neuvěřitelných kombinací, které by našince vůbec nenapadly. Vaše chuťové buňky jsou v pohotovosti, protože mozek dává neomylné signály, že se bude hodovat.
Pojďme se tedy podívat, co v thajské kuchyni převažuje: z ovoce jsou to především banány – ovoce č. 1 pro sportovce, dobrý zdroj draslíku a dalších stopových prvků, ananas – obsahuje enzym bromelin, který pomáhá štěpit bílkoviny a tím usnadňuje trávení a také likviduje parazity, kokosy, především kokosová voda- je velkým zdrojem elektrolytů, jako je draslík, který je nutný pro správnou hydrataci těla a kokosový olej, který má silnou zasycovací schopnost a všestranné využití.
Zelenina všech možných barev a tvarů je součástí každého jídla a hlavně je to koření. Koření podtrhuje chuť pokrmů a jeho vůně se pak line k dalšímu nejbližšímu kuchaři, který tvoří svoje kouzla na pánvi s novou kombinací. První místo patří chilli papričkám – kapsaicin v nich obsažený zrychluje metabolismus o více než 20 % a navíc obsahuje bílkoviny. Jedna paprička obsahuje až 0,5mg železa, snižuje chuť na sladké, tučné, chrání před rakovinou, snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšují díky serotoninu a endorfinu náladu. O své prvenství se dělí s další směsí koření – kari ( curry) – zelené, červené, žluté, jejichž základ tvoří kurkuma, která potlačuje tvorbu nové tukové tkáně a podporuje činnost jater.
Podtrženo a sečteno – v Thajsku roste vše, co v daném prostředí člověk potřebuje. Všechno co jedí, prospívá jejich tělu, obezita jim nehrozí neb tvrdě pracují a jejich jídlo jim dodává sílu, energii a navíc produkuje hormony štěstí a dobré nálady. Tajemství, proč se Thajci usmívají, je tedy odhaleno – kromě slunce nad hlavou ho mají i v duši a v jídle.