Gaspacho aneb jak se ochladit jídlem
Jak přežít tyto horké dny a ochladit se jídlem?
V letních vedrech spousta lidí nemá chuť k jídlu, natož aby měli chuť trávit čas u plotny. Když jsem si stěžovala svojí sestře do Francie, že tu máme takové horko jako u nich a že se mi nechce vařit, tak mi navrhla, ať si udělám GASPACHO. Vyzkoušela jsem a nadchlo mě, a tak s chutí předávám dál…
Co to je, když se řekne gazpáčo?
Gazpacho (čteme gazpáčo) je původem španělská zeleninová polévka, podávaná za studena. Existuje mnoho receptů na přípravu této polévky, ale základem je mixovaná zelenina – hlavně jsou to rajčata a dále pak okurky, papriky a cibule.
Na tuto studenou zeleninovou polévku má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata. A těch se letos opravdu urodilo.
Nabízím vám zde tip na ochlazující menu pro horké letní dny:
Snídaně: řecký jogurt s vločkami a čerstvým, nejlépe bobulovitým ovocem (rybíz, borůvky, ostružiny, maliny,…)
Svačinka : meloun
Oběd: polévka – GASPACHO, hlavní jídlo: ryba s restovanou zeleninou
Svačinka: kefír, okurka,
Večeře: zelený mix listového salátu s kozím, ovčím sýrem, nebo vejcem, tuňákem – podle toho, co bylo k obědu, ať se suroviny neopakují.
A po večeři sklenka vinného střiku vypitá s přáteli určitě nikomu neuškodí.
A teď pojďme na to. Je to fakt jednoduché a jídlo máte za pár minut na stole:
Suroviny na GASPACHO
- rajčata 1 kilogram (zralá)
- paprika zelená 1 kus
- okurka salátová 1 kus
- olivy zelené 10 kusů (nasekané 10- 15 kusů) – nemusí být
- olej olivový 6 lžic (panenský)
- cibulka jarní 1 kus
- česnek 1 stroužek
- chléb 1/2 plátku (bílý)
- voda 1 sklenice
- červené víno 1 dcl (nemusí být)
- ocet sherry, vinný nebo umeocet – 1 lžička (na pokapání)
- sůl, pepř
veškeré ingredience a nechte odležet v lednici před tím, než vše ještě jednou do hladka rozmixujete.
Výsledkem by měl být lehce našlehaný polévkový krém. Pokud je to nezbytné, přidejte trochu vody. Podávejte ozdobené španělskými zelenými olivami, nebo nakrájenou okurkou, opečenými krutony … Já si to vylepšila bazalkou a řapíkatým celerem. I vy si můžete udělat svoji vlastní variantu.
Dobrou chuť !